Browar Mariental w sercu Szklarskiej Poręby

Piwo rzemieślnicze wytwarzane na miejscu z najlepszych słódów, chmielu i górskiej wody


Browar Mariental nie ma jeszcze długoletniej tradycji, ale w swoim działaniu kieruje się zasadami, którym hołdowali dawni browarnicy - piwo ma być najlepsze w regionie, produkowane z najlepszego słodu i równie dobrego chmielu. Nie zapominamy o tradycji warzenia piwa w naszym regionie i dlatego we wnętrzach Browaru Mariental nasi goście mogą znaleźć wspomnienia o dawnych browarach z okolicy.

Chcemy również podzielić się naszą pasją tworzenia piwa w Browarze Mariental, nie tylko poprzez produkt, ale również poprzez pokazanie w praktyce, jak nasze piwo powstaje. Dlatego dla wszystkich odwiedzających Browar Mariental stworzyliśmy tablicę opisującą proces produkcji piwa, a dla zorganizowanych grup przygotowujemy pokazy warzenia piwa.

Piwa, którymi może pochwalić się nasz Browar Mariental

Ważone z pasją

Orle Pils

Warzone z pasją

Razem z Orle Pils Browaru Mariental odkryjecie okolice Stacji Turystycznej Orle i dowiecie się, że powstała ona na miejscu huty szkła, funkcjonującej od 1754r. . Przynależała do niej gospoda mająca przez dziesiątki lat wielu odwiedzających, a wśród nich noblistę Gerharta Hauptmanna, który początek akcji jednej ze swych sztuk umieścił właśnie w popularnej karczmie.

Mimo że po hucie szkła pozostały jedynie fundamenty, to okolica nadal przyciąga wędrowców spragnionych ciszy i niecodziennych widoków oraz niezwykłych przyrodniczych odkryć. Wielu z nich marzy o dostrzeżeniu w tych okolicach siwerniaka, który jest stałym bywalcem w Górach Izerskich, lecz nieczęsto daje się zauważyć. Zamieszkuje górskie hale, płaty kosodrzewiny, zbiorniki wodne i torfowiska. Niekiedy na czas zimowy przenosi się w rejon basenu Morza Śródziemnego. Warto, żebyście wybrali się na jego poszukiwania zanim odleci w cieplejsze miejsca. A do towarzystwa niezbędny Wam będzie Orle Pils Browaru Mariental!

Parametry:

12,5% ekstraktu, 5 % alkoholu.



Pszeniczne Szrenickie

Warzone z pasją

Pszeniczne Szrenickie Browaru Mariental odnajdziecie w Schronisku Górskim Szrenica - miejscu niezwykle klimatycznym, usytuowanym na szczycie jednego z symboli Karkonoszy.

Schronisko ma bogatą historię, która sięga początków XIX wieku. Po drugiej wojnie światowej było nawet siedzibą strażnicy WOP. Goszcząc w okolicy schroniska zaobserwujecie tamtejszy mikroklimat alpejski i poznacie niecodziennych karkonoskich mieszkańców, do których należy m.in. zagrożony wyginięciem cietrzew, czyli kurak leśny z rodziny głuszcowatych. Ptak słynie z niezwykłych rytuałów godowych, tzw. toków, które rozpoczynają się wiosną i charakteryzują się wydawaniem słyszalnego z daleka specyficznego głosu przypominającego bulgotanie. Cietrzew niewątpliwie jest wart spotkania, tak jak Schronisko Górskie Szrenica warte jest Waszych odwiedzin, a Pszeniczne Szrenickie Browaru Mariental - skosztowania i rozsmakowania się w nim.

Parametry:

12,5 % ekstraktu, 5% alkoholu.

Koźlak z Wysokiego Kamienia

Warzone z pasją

Koźlak z Wysokiego Kamienia Browaru Mariental odkryje przed Wami miejsce niezwykłe, prawdziwą inspirację do powstania legend, a mianowicie Wysoki Kamień.

Wznoszący się na wysokości 1058 m. n.p.m. góruje od zachodu nad Szklarską Porębą i rozciąga ze swojego szczytu jedną z najpiękniejszych sudeckich panoram. Słuchy niosą, że to właśnie w tym miejscu ukryty został pod kamieniami skarb olbrzymów, którzy niegdyś zasiedlali pobliski teren. Do dzisiaj nikomu nie udało się zdobyć tych klejnotów, ale niektórzy mieli szczęście dojrzeć w okolicach Wysokiego Kamienia rysia! Szacuje się, że te największe europejskie koty zamieszkują Karkonosze jedynie w liczbie 5 - 6 osobników. Poznanie ich funkcjonowania jest jednak wyjątkowo trudne i wymaga długotrwałych prac terenowych.

A może Ty spotkasz rysia podczas wędrówki przez Karkonosze z Koźlakiem z Wysokiego Kamienia Browaru Mariental w plecaku?

Parametry:

Piwo ciemne mające 16 % ekstraktu, 6,5% alkoholu

Szklarka American Pale Ale

Warzone z pasją

APA to trunek oryginalny, wpływający na zmysły, który za pomocą wyrazistych smaków poprowadzi Was w miejsce równie urokliwe i zapadające w pamięć, a mianowicie w pobliże Wodospadu Szklarki. Znajdujący się w malowniczej skalistej okolicy, liczy ponad 13 metrów wysokości i jest eksklawą Karkonoskiego Parku Narodowego. Podłoże oraz stoki wodospadu są zbudowane w całości z granitu karkonoskiego i obejmują szeroką kaskadę u góry, która opada wąskim lejem, tworząc kocioł eworsyjny.

Na brzegach potoku można zaobserwować niezwykłe formy erozji m.in. marmity, czyli garnce lodowcowe, które powstały poprzez procesy eworsyjne w procesie zlodowacenia. Okolica Wodospadu Szklarki zachwyca dorodnymi i wiekowymi okazami buka oraz jodły, a także roślinnością naskalną taką jak paprocie, mszaki i wątrobowce. Wodospad wraz z rwącym potokiem i otoczeniem skalnym sprawia niezwykle widowiskowe wrażenie, dlatego też nie dziwi fakt, że teren był opisywany już w średniowieczu i uwieczniany bardzo często na rycinach i malowidłach.

Bardzo szybko powstała droga do wodospadu oraz pierwsze schronisko w jego pobliżu, o którym wspomina się już w pismach z XVII wieku. Dzisiejsze schronisko PTTK Kochanówka powstało po przebudowach gospody Kochellfalbaude z 1868 roku. Jest to miejsce klimatyczne, bardzo popularne wśród turystów. Przy schronisku znajduje się taras z widokiem na kaskadę wodospadu, który będzie dla Was idealnym miejscem, by odpocząć po wędrówkach i nasycić zmysły - oczy pięknymi widokami, a pragnienie pysznym piwem American Pale Ale Browaru Mariental.

Parametry:

12,5% ekstraktu, 5% alkoholu.

Tradycje browarnicze w Kotlinie Jeleniogórskiej

Tak było kiedyś

Tradycja piwowarska w Polsce istniała praktycznie od zawsze. W czasach, gdy niewiele osób potrafiło pisać, swe miejsce w kronikach odnalazły informacje o tym trunku, o browarach go produkujących, o nadawaniu miastom i klasztorom prawa do jego warzenia czy o powstających karczmach. Sam opis uprawy i suszenia chmielu można znaleźć też w dokumentach Henryka III Wrocławskiego z 1255 roku, co świadczy wyraźnie o tym, że piwo i sposób jego przygotowania były niezwykle popularne.

Swój przywilej warzenia piwa wraz z prawami miejskimi jako jeden z pierwszych otrzymał Lwówek Śląski, w 1209 roku.

Również Wrocław oraz Świdnica stanowiły ważne punkty nie tylko na dolnośląskiej, ale i na polskiej mapie piwnej. W osiemnastowiecznym Wrocławiu działało blisko 150 karczem, ale to piwo świdnickie było tak wyśmienite i popularne, że w wielu miastach, polskich i zagranicznych, otwierano „Piwnice Świdnickie”, by podawać w nich ten trunek.

Czy tradycja piwowarska Szklarskiej Poręby sięga swoimi początkami aż do czasów wspomnianych już Walończyków - tego nie wiemy. Pewnym jest natomiast, że historia dawnej Szklarskiej Poręby związana jest z tymi tajemniczymi poszukiwaczami skarbów, a współcześni mieszkańcy kultywują wszelkie ślady działalności Walonów oraz przypominają ich wkład w budowanie pierwszych szlaków pieszych w Sudetach.

Tak było kiedyś

W samej Jeleniej Górze, stolicy Karkonoszy, również działały browary, które warzyły wyśmienite piwa. Jednym z nich był browar na ulicy Łaziennej - dzisiaj Mrocznej, niewielkiej ulicy pomiędzy dzisiejszą Szkolną i Krótką. Browar ten nosił nazwę Brau Gasse i działał w XIX wieku.

Przed 1945 rokiem rajem dla piwoszy był browar znajdujący się przy Hirschgrabenstrasse (ulica Jelenia), który posiadał również minigorzelnię oraz restaurację na strychu budynku. Dzierżawcą lokalu do wybuchu II wojny światowej był Paul Hain. Obecnie z całego budynku zachowały się jedynie piwnice.

Wspominając dawne jeleniogórskie browary nie można zapomnieć również o tym znajdującym się nieopodal dworca, którego wielki budynek zachował się do dziś. Browar działał pod szyldem Browarniczej i Słodowniczej Śląskiej Spółki Akcyjnej Odział Browar Jeleniogórski i produkował piwo do 1934 roku. Na uwagę zasługuje także, niegdyś wspaniały, browar w Cieplicach - Karkonoski Browar Spółdzielczy z niem. Genossenschaftbrauerei des Resingebirges. Piwo tam warzone reklamowano jako piwo w stylu bohemy, produkowane z najlepszego słodu i chmielu w całej okolicy, przewyższające swym smakiem legendarne piwo od Konrada Kisslinga.

Browar Mariental nie ma jeszcze długoletniej tradycji, ale w swoim działaniu kieruje się zasadami, którym hołdowali dawni browarnicy - piwo ma być najlepsze w regionie, produkowane z najlepszego słodu i równie dobrego chmielu. Nie zapominamy o tradycji warzenia piwa w naszym regionie i dlatego we wnętrzach Browaru Mariental nasi goście mogą znaleźć wspomnienia o dawnych browarach z okolicy.

Chcemy również podzielić się naszą pasją tworzenia piwa w Browarze Mariental, nie tylko poprzez produkt, ale również poprzez pokazanie w praktyce, jak nasze piwo powstaje. Dlatego dla wszystkich odwiedzających stworzyliśmy tablicę opisującą proces produkcji piwa w browarze, a dla zorganizowanych grup przygotowujemy pokazy warzenia piwa.

Twoje miejsce

w samym sercu Szklarskiej Poręby

Masz pytania?

Imprezy firmowe, rodzinne uroczystości i rezerwacja stolika
© 2021
U Hochoła , Browar Mariental